Doc.gr

Οδοντίατρος και παιδί

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013
Οδοντίατρος και παιδί
Αν καταφέρουμε να περάσουμε στο παιδί μας την συνήθεια της στοματικής υγιεινής είναι σαν να επενδύουμε για το μέλλον του! Η ηλικία που πρέπει να αρχίσουμε το βούρτσισμα των δοντιών είναι αμέσως μόλις ανατείλουν τα πρώτα δόντια στο στόμα του παιδιού, με τη χρήση μιας βρεγμένης γάζας, μέχρι την ηλικία των 2 ετών, αφού η οδοντόβουρτσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά την ηλικία των 2μιση ετών.

Οι γονείς πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τα προληπτικά μέσα που υπάρχουν για την αναχαίτιση-απασβέστωση των βλαβών που δημιουργούνται από τα οξέα! Συνήθως τα σημεία από όπου ξεκινά η τερηδόνα είναι οι οπές και σχισμές στη μασητική επιφάνεια και οι επιφάνειες που ακουμπάνε τα δόντια(όμορες)! Γι' αυτό, υπάρχουν τα sealants για τις μασητικές επιφάνειες και το οδοντικό νήμα για τις όμορες ως προληπτικά μέσα και φυσικά το σημαντικότερο, η φθορίωση από την ηλικία των τριών!

Η φθορίωση πρέπει να επαναλαμβάνετε κάθε 6 μήνες από τον οδοντίατρο! Έτσι, επιτυγχάνεται εκτός από το να έχει γερά δοντάκια το παιδί να δημιουργείται μια φιλική σχέση μεταξύ αυτού και του οδοντιάτρου! Να μην τον φοβάται και να μην τον αποφεύγει για την υπόλοιπη ζωή του! Αν επενδύσετε με αυτούς τους τρόπους, πιστέψτε με το παιδί σας θα κερδίσει πολλά χρήματα για την υπόλοιπη ζωή του! Επιλέξτε μια οδοντόβουρτσα που είναι ενδιαφέρουσα, μοναδική και διασκεδαστική για τα παιδιά σας! Επιπλέον, η οδοντόκρεμα να είναι εμπλουτισμένη με φθόριο και να έχει γεύση ευχάριστη για το παιδί σας!
Η μητέρα θα πρέπει να ελέγχει αν το παιδί βουρτσίζει σωστά όλα τα δοντάκια του.

Ο οδοντίατρος σώζει... καρδιά και πνεύμονες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013
Είναι γεγονός, ότι υπάρχει επίδραση των περιοδοντικών νόσων στη γενική υγεία! Η περιοδοντική νόσος έχει συσχετισθεί με αιματολογικές μεταβολές που επηρεάζουν τη ροή και το ιξώδες του αίματος και κατ' επέκταση, αυξάνουν τον κίνδυνο για ισχαιμική νόσο και εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων.Τα βακτήρια του περιοδοντικού θυλάκου παράγουν λιποσακχαρίτες ,οι οποιοι με διάφορους μηχανισμούς εισέρχονται στην κυκλοφορία και προάγουν τον σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας. Επίσης, υπάρχει σχέση μεταξύ των στοματικών λοιμώξεων, κυρίως της περιοδοντικής νόσου,με τη πορεία εξελίξεως των πνευμονιών και των πνευμονοπαθειών αποφρακτικού τύπου(χρόνια βρογχιτιδα, εμφύσημα). Μικροοργανισμοί του στόματος είναι δυνατόν να ευθύνονται και για υποτροπές εγκατεστημένης πνευμονικής νόσου. Αλλωστε, πολλοι υγιείς κατα τη διάρκεια του ύπνου εισροφούν στοματοφαγγικές εκκρίσεις. Ο τρόπος αυτός αποτελεί την πιο συνήθη οδό λοίμωξης των πνευμόνων. Βακτήρια που εμπλέκονται στην περιοδοντίτιδα έχουν καλλιεργηθεί σε πνευμονικά υγρά ασθενών με λοιμώξεις του αναπνευστικού. Επίσης, η μικροβιακή πλάκα σε άτομα με κακή στοματική υγιεινή είναι εμπλουτισμένη με παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και δύσκολα εκριζώνονται. Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχει συσχέτιση της περιοδοντικής νόσου και τη γέννηση πρόωρων ή ελλιποβαρέων νεογνών. Μητέρες με βαριά περιοδοντική νόσο εμφανισαν 7,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν πρόωρο τοκετό. Μικροοργανισμοι του στόματος βρέθηκαν και σε λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων. Οπότε, ο συχνός καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος!!!

Είναι επώδυνη η διαδικασία των εμφυτευμάτων;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013
Η διαδικασία τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος είναι μια σχετικά απλή διαδικασία και γίνεται με τη βοήθεια τοπικής αναισθησίας. Δεν υπάρχει πόνος κατά την διάρκεια της τοποθέτησης αφού η περιοχή είναι αναισθητοποιημένη. Όταν περάσει η δράση της αναισθησίας οι ενοχλήσεις είναι τέτοιες που περνούν με ένα απλό παυσίπονο. Τα ποσοστά επιτυχίας, με την βελτίωση των εμφυτευμάτων, της τεχνικής, αλλά και της εμπειρίας ξεπερνούν το 90 με 95% .Το μόνο που απαιτείται από τον ασθενή είναι η αναμονή για λίγους μήνες μέχρι την τοποθέτηση της μόνιμης προσθετικής εργασίας. Το διάστημα αυτό τοποθετούνται προσωρινές εργασίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται η άμεση κατασκευή της μόνιμης προσθετικής εργασίας πράγμα που σημαίνει ότι αμέσως μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος αρχίζει η διαδικασία της κατασκευής της προσθετικής αποκατάστασης. Και στις δύο περιπτώσεις , έμμεσης είτε άμεσης αποκατάστασης, ο ασθενής δεν πονάει.

Επηρεάζονται τα δόντια με την λεύκανση;

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013
Επηρεάζονται τα δόντια με την λεύκανση;
Τα δόντια μας δεν επηρεάζονται με την λεύκανση! Είναι μια συντηρητική και ασφαλής μέθοδος .Αλλά δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε στις απαιτήσεις του λευκού! Η παρατεταμένη χρήση λευκαντικών προκαλεί αφυδάτωση στα δόντια και όψη κιμωλίας, κάνοντας την αδαμαντίνη υπερβολικά εύθραυστη. Επίσης, καμία μέθοδος λεύκανσης δεν θα σας χαρίσει τις πολύ άσπρες αποχρώσεις που βλέπουμε στα ΜΜΕ. Σε αυτά τα χαμόγελα είναι συνήθως τοποθετημένα όψεις πορσελάνης. Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει λευκά σφραγίσματα ή προσθετικές εργασίες, «θήκες» στα μπροστινά του δόντια, αυτά δεν λευκαίνονται. Ιδανικός υποψήφιος είναι αυτός που δεν έχει κατάγματα, περιοδοντικά προβλήματα (περιοδοντίτιδα), ρωγμές και πολλαπλά σφραγίσματα. Εάν υπάρχουν ρωγμές ο ασθενής θα έχει ευαισθησίες. Επίσης, υπάρχουν δύο τρόποι λεύκανσης. Στο χώρο του ιατρείου με μεγαλύτερη πυκνότητα φαρμάκου και σε μία συνεδρία ή στο σπίτι με εξατομικευμένα ναρθηκάκια που έχει φτιάξει ο οδοντίατρος! Πριν την λεύκανση θα πρέπει να είστε βέβαιοι, ότι το στόμα σας είναι υγιές και να έχετε κάνει πολύ πρόσφατα καθαρισμό και φθορίωση.

Για μέλλουσες μαμάδες

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013
Για μέλλουσες μαμάδες
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι επιβεβλημένη, γιατί τυχόν προβλήματα στα δόντια μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό. Μπορείτε να κάνετε καθαρισμό, σφραγίσματα ακόμα και εξαγωγές με τοπική αναισθησία. Αν χρειαστείτε κάποια αντιβίωση, μην παραλείψετε να ενημερώσετε πρώτα τον μαιευτήρα σας. Κατα τη διάρκεια της κύησης και ιδιαίτερα κατα το 2ο τρίμηνο εμφανίζεται η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης. Η συνεχής παρουσία οδοντικής πλάκας και η αύξηση των γεννητικων ορμονών,ειδικά της προγεστερόνης,ευθύνονται για τις ποιοτικές μεταβολές στην μικροκυκλοφορία των ούλων και στην αλλαγή της μικροβιακής χλωρίδας τους. Μπορεί να δημιουργηθεί και ένα μικρό μεσοδόντιο αιμοραγγικο ογκίδιο, η επουλίδα της κύησης,που συνοδεύεται απο πόνο και δυσφορία. Γι'αυτό πρέπει να γίνεται απομάκρυνση της πλάκας και της πέτρας απο τον οδοντίατρο και να υπάρχει σωστη στοματικη υγιεινή.

Τι προσφέρει η Αισθητική Οδοντιατρική;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013
Τι προσφέρει η Αισθητική Οδοντιατρική;
Η Αισθητική Οδοντιατρική εστιάζει στην υγεία του στόματος, καθώς και την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας και με κάθε είδους «παρέμβαση» δίνει έμφαση στη βελτίωση της εμφάνισης των δοντιών, του στόματος και του χαμόγελου του ασθενή με βασικό στόχο την επαναφορά της φυσικότητας του χαμόγελου, με ελάχιστα παρεμβατικές μεθόδους.
Μπορούμε να διορθώσουμε κάθε χρωματική ή μορφολογική ατέλεια και να επαναφέρουμε τη χαμένη αυτοπεποίθηση. Δόντια που λείπουν, αποτριβές, δυσχρωμίες, κενά μεταξύ των δοντιών, στραβά ή κοντά δόντια, τερηδόνες, αποτελούν κάποια παραδείγματα περιπτώσεων που μπορούν να αντιμετωπιστούν με την Αισθητική Οδοντιατρική.

Τι σημαίνει σωστή στοματική υγιεινή;

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2013
Τι σημαίνει σωστή στοματική υγιεινή;
Σωστή στοματική υγιεινή έχουμε όταν καταφέρνουμε να απομακρύνουμε την οδοντική μικροβιακή πλάκα από όλες τις επιφάνειες των δοντιών μας. Αυτό επιτυγχάνεται μόνο με το καλό καθημερινό βούρτσισμα! Το καλό βούρτσισμα κρατάει 2 λεπτά. 

Βουρτσίζετε τα δόντια σας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Να βουρτσίζετε όλα τα δόντια και όλες τις επιφάνειες των δοντιών. Η οδοντόβουρτσα πρέπει να αποτελείται από πολλούς θυσάνους τριχών, να έχει νάιλον τρίχες μεσαίας σκληρότητας και με αποστρογγυλεμένες άκρες . Το κεφάλι της οδοντόβουρτσας να μην είναι πολύ μεγάλο. Μόλις οι τρίχες της οδοντόβουρτσας κατσαρώσουν πρέπει να την αλλάξουμε. Για να καθαρίζετε καλά τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, καλό είναι να χρησιμοποιείτε και το οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια. 
Το καλό καθημερινό βούρτσισμα είναι ο μόνος τρόπος για να έχετε όμορφα δόντια, γερά ούλα, και ένα λαμπερό και δροσερό χαμόγελο.